april, 2012 - Trail La Bouillonnante

Hardlopers Voorne Atletiek trotseren extreme ultratrail. 53 km in de Ardennen "La Bouillonnante 2012": Drie van de zes atleten van Voorne Atletiek finishen in deze ultratrail op zaterdag 21 april in Bouiilon. Deze ultratrail staat bekend als een van de zwaarste (19 km, 24km en 53 km met 2400 hoogtemeters) en technisch lastigste single trail in de Belgische Ardennen. De loper moet niet alleen beschikken over een goed uithoudingsvermogen maar ook de techniek beheersen om op alle soorten ondergrond heuvel op en af op de been te blijven. Het parcours is geheel off-road en bestaat uit single trails.
Vanweg het slechte weer was het parcours dit keer " tres glissant" ( glad en gibberig), het zou zaterdag niet veel beter zijn , regen, onweer en hagelbuien. .

Zaterdagmorgen om 8 uur vertrokken 530 lopers na een korte briefing vanuit het middelseeuws kasteel van Bouillon. De eerste kilometers langs de rivier van de Semois, was redelijk te doen maar na twee kilometer was het echt over ! De HEL VAN HEUVELS EN DE BLUBBER was begonnen, bijna geen droge stukken. Dat werd dus kilometers lang, heuvel op en af glijden en roetsen. Ondanks de speciale trailschoenen hadden de lopers geen of nauwelijks grip.

De ultieme uitdaging voor de trailrunner is juist deze unieke combinatie van de lange afstand en de sterk wisselende omstandigheden in de natuur.

Het was een ware slachting onderweg, valpartijen aan de lopende band ( zonder ernstige ongelukken). Uiteindelijk zijn van de 530 lopers slechts 300 lopers in deze editie gefinisht.

Els Priester, Ben van de Giessen en Ruud Ardon liepen een mooie 41km ( 6:30) maar misten helaas het laatste tijdslot op 5 minuten en konden de trail van 53 km niet afronden.

Jolande Ardon en Esther Groenendijk (foto Ruud Ardon) kwamen na 8:40 als resp, 17e en 18e dame na 53 km over de finish en kort hierna Paul Steinenbach net over de 9 uur. Voor Jolande Ardon en Estehr Sweeris lopen deze ultratrail als voorbereiding op de CCC ( 98 km ) in Chamonix en Paul Steinebacjh voor de Ultra Trail du Mont Blanc 170 km non stop.

Op de kortere afstanden ( wat heet kort onder deze omstandigheden ), kwam Leen van Waardenburg na 24 km over de finish in een tijd van 4:30. Dick en Netty van Reems maakten een mooi debuut in de Ardennen en klokten resp. 2 :40 en 3:03 de 19 km.