Succes editie Marathon Rotterdam 2022
Verslag door Ilse Hanenberg

Zondag 10 april zorgde dankzij het ideale loopweer voor een prachtige editie van de Marathon Rotterdam. Om 10 uur wordt bij een graad of 9 onder een blauwe lucht het startschot gegeven, waarna de eerste startwave de Erasmusbrug op snelt. Hierbij helpt Lee Towers zoveel mogelijk atleten met een high five op gang. Via een stampvolle Erasmusbrug wordt eerst het rondje zuid afgewerkt. Belangrijkste in deze fase is vooral niet te snel te gaan ondanks dat het publiek je vleugels geeft. De Slinge is overweldiger dan ooit, met zoveel publiek dat de atleten door een smalle haag van joelende supporters rennen. Dit zijn taferelen die je tot deze editie eigenlijk enkel van de Mariniersweg kent en zorgt voor een energieke eerste helft van de marathon.

Na het halve marathon punt op de Dorpsweg vervolgt de route zich via Maashaven weer richting de noordoever. Hier zijn de eerste tekenen van vermoeidheid voor een aantal atleten al te merken, wetende dat ze nog 16km moeten afleggen. Met een geweldige menigte aan de voet van de brug vliegt men richting Schiedamsedijk waar eerder op de dag de spanningen voor de start opliepen. Denkende dat, met het voor de tweede keer slechten van de Erasmusbrug, het gedaan is met de klimmetjes, volgt het tunneltje op de Blaak als kers op de taart. Maar nu gaat de marathon dan echt beginnen als het lint met lopers via station Blaak de Mariniersweg opdraait. Uitzinnig publiek laadt de lopers op voor het rondje Kralingse bos. De zwaarste kilometers volgen dan als de Bosdreef verlaten wordt en koers gezet wordt via Kralingen terug naar Crooswijk. Vanaf dat moment worden de lopers gedragen door publiek en muziek. Nog even met medelijden opzij kijkend naar de groep die nog het bos in moet, wordt de eindetappe ingezet. Wederom de Mariniersweg, waar het nog wel drukker lijkt dan op de heenweg. De menigte maakt het bijna onmogelijk om hier nog te gaan wandelen mocht die gedachte opkomen.

Met het laatste stukje Blaak komt eindelijk de Coolsingel in zicht en hoewel de finish in de verte zichtbaar is, moet er nog 500m Coolsingel afgelegd worden. De toeschouwers stuwen de atleten nog op tot een eindsprint waarna een glorieuze finish voor iedereen volgt.

Met een mooi Nederlands podium van Nienke Brinkman en Abdi Nageeye kunnen ook alle atleten van Voorne Atletiek zelf terugkijken op een prachtige 1e, snelste of gewoon leuke Marathon Rotterdam.

Op naar de volgende editie!